האם אתה יודע לבקש את מה שאתה רוצה? האם אתה מבטא באופן ישיר את רגשותיך? האם אתה יודע לומר "לא"? ההנחיות הבאות, הלקוחות מגישה טיפולית המכונה i] D.B.T ] מעניקות הזדמנות לבחון את ההתנהלות שלך במצבים שונים ולפתח את כישורי התקשורת.
DESCRIBE (תאר):
תאר בקצרה את המצב כפי שאתה מבין או רואה אותו, תוך היצמדות לעובדות והימנעות מאמירות ביקורתיות.
EXPRESS (בטא את עצמך):
בטא בבהירות את רגשותיך ועמדותיך לגבי המצב. לשם כך חשוב שתקשיב לעצמך, כך שיהיה ברור לך מה אתה רוצה ולאן אתה מכוון. אל תצפה מהזולת לקרוא את מחשבותיך או לדעת איך אתה מרגיש. אם בכוונתך להעלות בקשה, בקש בלי להתלונן.
ASSERT (היה בהיר ואסרטיבי):
עמוד בצורה ברורה על רצונותיך. אם תשובתך היא
"לא", אמור זאת בבירור. בקש את מה שאתה רוצה (ולא את מה שאחרים צריכים לעשות). יש הבדל גדול בין לכפות את דעתך לבין להביע את דעתך. היה ישיר לגבי בקשתך, במקום ללכת סחור סחור או לצפות שהאחר יקרא את מחשבותיך.
STAY MINDFUL (שמור על מיקוד):
המשך להתמקד ביעד שלך, גם אם מתעוררת התנגדות. אל תיסחף או תגלוש לנושא אחר. ניתן להיעזר לשם כך בשתי טכניקות שימושיות:
- ה"תקליט השבור" – המשך לבקש, לומר "לא", או לבטא את דעתך שוב ושוב.
- "התעלמות" – אם האחר תוקף, מאיים או מנסה לשנות את הנושא, התעלם מן האיומים או הניסיונות האחרים להסיטך מן הדרך והמשך לחתור להשגת היעד.
APPEAR CONFIDENT (שדר ביטחון):
דבר בטון בטוח תוך שמירה על קשר עין מתאים, במקום ללחוש, לבהות ברצפה, לסגת וכדומה. ה"מוסיקה" חשובה לא פחות מהתוכן.
NEGOTIATE (נהל משא ומתן):
הצע והעלה פתרונות חלופיים לקושי. במידת הצורך, בקש פתרונות חלופיים תוך הבאת דוגמאות מתאימות. (שאל: מה אתה מציע? מה אתה חושב שעלינו לעשות?) תקשורת כזאת מעלה את הסיכויים שתוכל להשיג את מה שאתה רוצה בלי תוקפנות, קורבנות או מניפולטיביות.
———————
מנוסח בלשון זכר, אך מתאים לבני שני המינים