הקדמה
האם אי פעם הרגשת שיש קולות בראשך, כאילו הם יוצרים רעש פנימי שאחרים לא יכולים לשמוע? סרט האנימציה בן 5 דקות "חמלה לקולות – סיפור של אומץ ותקווה" מציע פרספקטיבה ייחודית על חוויה אנושית זו, שהיא נפוצה יותר מכפי שאנו חושבים.
הסרט מציג לנו את סטיוארט, המתמודד עם קקופוניה של קולות המייצגים את מערכות הרגש השונות שלו. על ידי הצגת קולות אלה כחברים ב"פרלמנט הפנימי", אנו מקבלים תובנה על המשחק המורכב של מחשבות ורגשות המעצבים את חוויותינו. דרך העדשה של הטיפול ממוקד החמלה (Compassion Focused Therapy), אנו עדים למסע של סטיוארט כשהוא לומד לטפח חמלה עצמית, לנווט את מורכבות עולמו הפנימי. ההמחשה רלבנטית בעיניי לא רק למי ששומע הלוצינציות שמיעתיות (1 מתוך 10 אנשים).
זה אכן סיפור על אומץ ותקווה. אומץ גם לדבר על דברים שלא מדברים עליהם.
הפרויקט זכה במלגה מ-King's College London's Cultural Institute. אני נהנית לשלב את הסרט בהרצאות והנחית סדנאות: לטובת דוברי העברית, החלטתי להביא לכאן תרגום של המלל בסרט, בליווי ההסברים.
תמליל הסרט
זה סרט על סטיוארט. סטיוארט והקולות של (שימו לב לשלושת הצבעים המייצגים את מערכות הויסות של רגשות).
"אתה לא מסוגל לעשות את זה".
"כדורגל היום. צחצח ת'שיניים".
"אין לך כל סיכוי. עצלן שכמוך".
מעגלים אלו מייצגים את שלוש מערכות הרגשות העיקריות שלנו וכיצד אנחנו מאזנים ביניהן.
הקולות המאיימים משקפים את התעוררות מערכת ניהול האיומים (Threat System):
"הם יעלו עליך"!
"הם יתפסו אותך. הם יודעים מה עשית. הם ינעלו אותך. ולעולם לא תצליח לשחרר".
"אולי כדאי לוותר עכשיו. זה יותר מדי. זה הכל יותר מדי". "אתה פשוט פתטי".
מערכת ההנעה (Drive System) של סטיוארט מתעוררת לפעולה (הכחול)
"בחייך. קדימה, סטיוארט."
"הם לא רוצים אותך בצוות. פספס. קדימה, פ-ס-פ-ס (בטון של לעג)"
טיפול ממוקד חמלה
סטיוארט מתחיל טיפול שיעזור לו לטפח חמלה כלפי עצמו, רגשותיו וקולותיו.
"חלש. אתה חלש. טיפול יחליש אותך עוד יותר".
"אתה חלש. תהיה גבר, תתרחק ממנה.
אל תסמוך עליה!"
עם הזמן, המטפל של סטיוארט עוזר לו בהדרגה להרגיש בטוח יותר. הם מתרגלים יחד תרגילים אפשרויות שיסייעו לו להרגיש יותר יציב, מוחזק ומעוגן.
סטוארט לומד להאזין לגופו, לזהות את תגובתיות-היתר במצבים בהם הוא "מטורגר". הוא לומד להאט את הקצב באמצעות נשימות, ולהיעזר בדמיון מודרך על מנת להפעיל את מערכת ההרגעה שלו. סטיוארט מגבש דימוי של עצמו כאדם אכפתי (חומל). הוא מפתח את איכויות החמלה שלו ומברר עם עצמו איך זה יהיה עבורו לאמץ איכויות אלה הלכה למעשה בחייו.
תוך כדי תנועה הוא מתנסה בשינוי במערכת היחסים סטוארט עם סטוארט. הוא מרגיש על בשרו איך זה ירגיש, איך הוא יחשוב, מה הוא יעשה אם אכן יפגין עמדה חומלת יותר ביחס לעצמו.
הוא מתאמן גם בבית, ובהדרגה מתחיל להעמיק את החוויה וגם את ההבנה של האני החומל (המנהיג שבפנים/הבסיס הבטוח שבפנים) המעודד אותו לפעולה גם במצבים מאתגרים.
מרחב לשיח בין הקולות החומלים לביקורתיים
כשסטיוארט מרגיש בטוח יותר, חזק יותר ואמיץ יותר, נפתח גם מרחב לשיח אחר בין העצמי האכפתי לבין הקולות הביקורתיים ביותר ב"פרלמנט הנפש".
"שלום".
"מה אתה רוצה עכשיו, לוזר"?
"אני רוצה להבין אותך. אני רוצה לעזור לך להרגיש בטוח. לשחרר קצת
"בטוח!!? מה נסגר איתך!? שום דבר לא בטוח כאן. לולא אני, היית…"
"אני יודע שאתה מנסה לעזור לי. תודה. תודה שהזכרת לי עד כמה אני פגיע. עד כמה אני מפחד. אתה צודק, אני כן.
אבל אני רוצה להתחיל להתגבר על הפחדים שלי עכשיו. לא רוצה להתנהל מתוך הפחד שלי".
"אתה רוצה להיפטר ממנh".
"לא. אני לא רוצה להיפטר מאף אחד. נוכל לעבוד על זה ביחד."
שמיעת קולות היא חוויה אנושית נפוצה. חוויה זו יכולה לעיתים להיות קשורה למערכת יחסים קשה או חוויה כואבת בעבר.זה כלל לא פשוט, אך עם תרגול ועידוד, העצמי האכפתי של סטיוארט זוכה לבסיס איתן יותר.
ביסוס העצמי האכפתי באמצעות התנסויות חוזרות במציאות היום-יומית
הנה שוב מתעוררת האעזקה (חוזרים למצב דומה שראינו בפתח הסרטון)
"סַכָּנָה! – אתה לא במצב שבו תוכל לתפקד.
חזור למיטה. אתה ממש לא מוכן".
"זה בסדר, חבר'ה. תודה על האזהרה"
נהיה עירניים, אבל יש דברים שאני צריך לעשות היום.
"נו טוב, נראה"
אממ…(בתור לקופה, חושש לפנות)
היי, זה בסדר, אנחנו יכולים לנהל את זה.
נראה.
היי!
לסיכום,
סטיוארט מרגיש כעת בטוח יותר ביחס לקולותיו. הוא פחות מבוהל מהם. הוא מבין ומקבל אותם. הם חלק מהמשפחה שבפנים, חלק מחייו, אבל הם כבר לא מנהלים את חייו. (רואים בסרטון איך שחוטפים לו את הכדור, אך הוא לא מוותר). העצמי המטיב שלו יושב ב"כסא הנהג" של חייו, ויש מרחב פתוח להתקיימות שיח בפנים (נבנים גשרים בין המערכות כפי שרואים באנימציה). סטיוארט יכול כעת לנוע בתוך ומתוך מצבים שונים תוך שהוא מחובר יותר לעצמו ולרצונותיו.
מי שמעונין במקורות נוספים מוזמן לפנות ואשלח בשמחה. להלן לינק למאמר על טיפול ממוקד חמלה
**חלק מהפרויקט מיוחד של מ-King's College London's Cultural Institute – זה במילגות גם מטעם -Compassionate Mind Foundation, Balanced Minds ו-Medical Research Council באנגלית
את הסרט, שזכה להכרה בינלאומית, מקרינת אלינור לונגדן, הסרט, שבהרצאת טד שנתנה מספרת על המאבק האישי שלה עם שמיעת קולות, כפי שתראו בהמשך
References
קולות אכזריים וקולות חומלים בפרלמנט הנפש
על טיפול ממוקד חמלה Compassion Focused Therapy : הקדמה
רגע של חסד: על חמלה, חוסן וחיסון
Braehler, C., Harper, J., & Gilbert, P. (2013). Compassion focused group therapy for recovery after psychosis. In C. Steel (Ed.), CBT for schizophrenia: Evidence-based interventions and future directions (pp. 235–266). Wiley Blackwell
Brill, M., & Nahmani, N. (2017). The presence of compassion in therapy. Clinical Social Work Journal, 45(1), 10–21
Gilbert, P. (2020). Compassion: From its evolution to a psychotherapy. Frontiers in Psychology, 11, Article 586161
Gumley, A., Braehler, C., Laithwaite, H., MacBeth, A., & Gilbert, P. (2010). A compassion focused model of recovery after psychosis. International Journal of Cognitive Therapy, 3(2), 186–201
Heriot-Maitland, C., McCarthy-Jones, S., Longden, E., & Gilbert, P. (2019). Compassion focused approaches to working with distressing voices. Frontiers in Psychology, 10, Article 152
Heriot‐Maitland, C., Gumley, A., Wykes, T., Longden, E., Irons, C., Gilbert, P., & Peters, E. (2023). A case series study of compassion‐focused therapy for distressing experiences in psychosis. British Journal of Clinical Psychology, 62(4), 762–781.
Leach, H., Kelly, J., & Parry, S. (2023). Compassion-informed approaches for coping with hearing voices: Literature review and narrative synthesis. Psychosis: Psychological, Social and Integrative Approaches. Advance online publication.
Mascaro, J. S., Florian, M. P., Ash, M. J., Palmer, P. K., Frazier, T., Condon, P., & Raison, C. (2020). Ways of knowing compassion: How do we come to know, understand, and measure compassion when we see it? Frontiers in Psychology, 11, Article 547241.
Mayhew, S. L., & Gilbert, P. (2008). Compassionate mind training with people who hear malevolent voices: A case series report. Clinical Psychology & Psychotherapy, 15(2), 113–138.