מה אתם אומרים לעצמכם כשאתם טועים? מהן ההטיות החשיבתיות היכולות להשפיע על חרדה או דכאון? כיצד משפיע ה"דיאלוג הפנימי" שלנו על יכולתנו לערוך שינויים בחיינו?
הטיות חשיבה משמשות כמעין "פילטרים" של המציאות במצבים שונים ומשפיעות על ההתמודדות שלנו. להלן מספר עיוותי חשיבה נפוצים שכדאי לשים לב אליהם ולאופן בו הם פועלים כ"נבואה שמגשימה את עצמה":
חשיבה ב"שחור-לבן" –
כשהדברים נתפסים כ"שחורים" או "לבנים", "טובים" או "רעים", ללא הכרה במצבי ביניים ובמורכבות.
חשיבה מסננת –
כשאתם מתמקדים בפרטים השליליים, תוך התעלמות מהצדדים החיוביים של המצב.
הכללת-יתר –
כשאתם מגיעים למסקנה כללית המבוססת על מקרה בודד, או מגזימים בהערכת תדירות של בעיות תוך הדבקת תוויות שליליות כוללניות וגורפות.
קריאת מחשבות –
כשאתם חושבים שאתם יודעים מה אנשים אחרים מרגישים ומדוע הם מתנהגים בצורה מסוימת, מבלי שביררתם זאת. מה שבולט במיוחד הוא, שאתם יודעים מה אנשים חושבים ומרגישים בקשר אליכם.
חשיבה קטסטרופלית –
כשאתם מצפים, ואפילו מדמיינים, אסונות. כשאתם שמים לב לבעיה או שומעים על בעיה ומיד מתחילים לשאול: "מה יהיה אם?" מה יהיה אם יתרחש אסון? מה יהיה אם הוא יקרה לי?
הפרזה –
כשאתם מגזימים במידה או בעצמה של בעיות. כשאתם מעצימים כל דבר רע ותופסים אותו כחזק, כגדול וכמציף יותר מכפי שהוא.
פרסונליזציה –
כשאתם מניחים שכל מה שאנשים אומרים או עושים, הוא סוג של תגובה אליכם. אתם גם משווים את עצמכם לאחרים ומנסים לקבוע מי חכם יותר, מוכשר יותר, נראה טוב יותר וכן הלאה.
חשיבה מסוג "חייב/צריך" –
כשיש לכם רשימה של כללים נוקשים בנוגע לאופן בו אתם ואנשים אחרים צריכים להתנהג. אנשים שמפירים את הכללים מכעיסים אתכם, ואתם מרגישים אשמים כשאתם חורגים מהכללים.
מקיי, מ., ודייויס, מ. (2003). מחשבות ורגשות: המדריך לצמיחה אישית. הוצאת פוקוס