ענווה וחיבור לאנושיות משותפת: טופס הגשת מועמדות למין האנושי

חמלה עצמית, כפי שהוגדרה על ידי קריסטין נף, כוללת שלושה מרכיבים: אדיבות לעצמנו, חיבור לאנושיות משותפת, וקשיבות. מתוך שלושת אלו, חיבור לאנושיות משותפת הוא לעיתים הקרקע הפורייה ביותר לצמיחה, אך גם האתגר הגדול ביותר.

"טופס הצגת המועמדות למין האנושי" שכתב סרגי מרצ'בסקי בספרו "אמור ועשה" מאתגר אותנו בדרך המשלבת הומור וחמלה עצמית, להתחבר לאנושיות המשותפת. 

טופס הגשת מועמדות למין האנושי

אני, _______, מבקש להתקבל כחבר מן המניין במין האנושי ואני מצהיר שידועות לי היטב דרישות המשרה:

      •  מותר לעשות טעויות.
      • מותר לא להיות מושלם.
      • לא להיות יותר מאשר בן אדם.

 

 אני מוכן לקבל על עצמי את חוקי הטבע החלים על בני אדם כגון:

 

                  • החיים לפעמים לא נעימים.
                  • לא תמיד אקבל מה שאני חושב שמגיע לי.
                  • אצטרך להתאמץ על מנת להשיג את מבוקשי.
                  • אחרים לא תמיד ינהגו כלפי כפי שאני מצפה מהם שינהגו.
                  • לדעת שכוחותיי הנם מוגבלים ולא אינסופיים.

 

אני מצהיר בזאת, שאני מתחייב להתאים עצמי לדרישות המשרה, ואם אגלה סימנים של חריגה מסמכותי כבן אדם אעבוד על מחשבותיי כך שאחזור ואעלה לדרך המלך.

  

תאריך: ________                                                             חתימה:________

 

במילים הפשוטות  "אני רק בן אדם", טמונה אמת עמוקה המשלבת ענווה והכרה במציאות מורכבת. סרגי מרצ'בסקי, בקטע הומוריסטי ונוגע ללב מתוך ספרו "אמור ועשה", מצייר בפנינו מפה של האנושיות שלנו: אנחנו לא על-אדם שמעל מגבלותיו, ולא תת-אדם שנופל מזכויותיו. אנחנו פשוט בני אדם.

הטופס מנסח בפשטות את ה"דרישות" שלנו כבני אדם: רשות להיות לא מושלמים, להתמודד עם מגבלות, ולהכיר בכך שחיי כולנו כוללים כאב, תסכול ואכזבה.  יש ב"טופס" הזמנה עמוקה לא רק לקבל את מגבלותינו, אלא לראות בהן חלק מהמארג האנושי המשותף.

ענווה: לא יותר מאדם, אך לא פחות מאדם

ענווה אינה ביטול עצמי. היא הכרה במקומנו בתוך האנושות – לא "יותר" מאחרים, ולא "פחות" מהם. אנחנו חלק מהמארג האנושי המשותף, שבו כל אדם מתמודד בדרכו עם חוויות אנושיות אוניברסליות: טעויות, אכזבות, אובדן וגם שמחה ואהבה.

להיות בן אדם משמעותו לא להיות משהו אחר מאשר יצור השייך למין האנושי: לא על-אדם ולא תת אדם.

אנחנו זקוקים למנוחה, לשקט, ולפעמים להפוגה מדאגות. כשאנחנו מתעקשים לפעול בניגוד למגבלותינו, למשל כשאנחנו אומרים לעצמנו שאסור לנו לעולם להיות עייפים מול ילדינו, אנחנו מציבים עצמנו מעל אנושיותנו, כאילו עלינו להיות "על-אדם".

מנגד, כשאנו נכנעים לפחדים או כאבים וטוענים ש"אני לא מסוגל להתמודד", אנחנו מציבים עצמנו מתחת לאנושיותנו, כאילו איננו שייכים לאותו מין אנושי שעמד באינספור אתגרים לאורך ההיסטוריה.

בעולמנו קורים כל מיני דברים ומתקיימים כל מיני
חוקים שאינם בשליטתנו. אף אחד מאתנו אינו ניצב במרכז היקום, גם אם .

כאשר אנחנו משחררים את עצמנו מהתביעה להיות "הכי הכי, או "יותר מאשר בן אדם", מתאפשר חיבור פתוח וזורם יותר לחיים. נוכל להסתכל על טעויותינו בעיניים טובות, ולא בביקורת הרסנית. אנחנו יכולים לפנות מקום לאנושיות שלנו ושל אחרים.

היקום אינו סובב סביבנו

החיים מזמינים אותנו ללמוד את חוקי המציאות במקום להתנגד אליהם. כשאנחנו כועסים על כך שהאנשים סביבנו אינם פועלים כפי שרצינו, אנחנו נופלים לאשליה שהעולם היה אמור להתאים עצמו אלינו.

ההכרה בכך שאנחנו חלק מיקום מורכב, שאינו מתיישר לפי צרכינו, היא צעד של ענווה. היא מאפשרת לנו לראות את מקומנו היחסי בעולם, להכיר במגבלותינו, אך גם להעריך את יכולותינו להתגבר על קשיים ולמצוא איים של בטחון בתוך הקאוס.

מה מקשה עלינו לחתום על הטופס?

כשאני שואלת אנשים מה בסעיפים של ה"טופס" קשה עליהם במיוחד, תשובותיהם שונות ומגוונות. חלקם מתקשים עם המשפט "אחרים לא תמיד ינהגו כפי שאני מצפה מהם", משום שהוא נוגע בפחד מדחייה, אכזבה או אי הבנה. אחרים נאבקים לקבל את הרעיון ש"כוחותיי אינם אינסופיים", כי הם אולי גדלו בחוויה של חובה להיות חזקים תמיד (כמו לואיזה בסרט "אנקאנטו:) .

איזה סעיף בטופס של מרצ'בסקי הוא המאתגר ביותר עבורכם? מדוע?

חשבו על התשובה כהזמנה לסקרנות ולהבנה עמוקה יותר של הקולות בתוך "פרלמנט הנפש" שלכם.

משמעותה של ענווה אינה רק הכרה במגבלות, אלא גם אמונה בזכויותינו – הזכות לטעות, הזכות לתקן…ולהנות מהדרך.

הומור וחמלה

הומור וחמלה הם צוות בלתי נפרד שמלווה אותנו במסע האנושי . המשוררת שימבורסקה מזכירה לנו את הזכות לטעות ולתקן, מזכירה לנו לא לשכוח לצחוק גם על עצמנו. יחד, הם פותחים לנו דלתות להבנה עמוקה יותר של החיבור הפשוט והמורכב להיותנו בני אדם.

הומור וחמלה/ויסלבה שימבורסקה

הוּמוֹר וְחֶמְלָה-זוּג מֵהַשָּׁמַיִם
הוּא לֹא בּוֹגֵד בָּהּ, הִיא נֶאֱמָנָה לוֹ
אוֹהֲבִים לְבַלּוֹת בְּצַוְתָּא, אָז הֵם מְאֻשָּׁרִים.
לָהּ יֵשׁ קְבִיעוּת, לוֹ רַק עֲבוֹדָה זְמַנִּית,
אֲבָל לְעִתִּים הוּא מַרְוִיחַ יוֹתֵר מִמֶּנָּה.
כְּשֶׁהֵם נֶאֱלָצִים לְהִפָּרֵד
– שֶׁלֹּא בְּאַשְׁמָתָם-לִזְמַן אָרֹךְ,
הָעוֹלָם הוֹפֵךְ מִיָּד לְבַל יְתֹאַר.

 

 

טופס הגשת מועמדות למין האנושי

סרגיי מרצ'בסקי, אומר ועשה

 

מקורות

ויסלבה שימבורסקה. הומור וחמלה. תרגום: דוד ויינפלד. מתוך השקת עברות גליון 97 של הליקון בהוצאת הליקון/מודן

סרגיי מרצ'בסקי, אומר ועשה.:ספר לטיפול עצמי בנטייה לדחות דברים.  הוצאת דביר כצמן (הספר אזל מן המדף, אך אפשר להוריד גרסה דיגיטלית באתר של מרפאת היבטים https://www.hebetim.co.il/