בהמשך תוכלו למצוא לקט של שירים על עצים ששולבו בסדנאות בחיק הטבע. השירים פותחים מרחב להרהור, פקפוק, השתאות והתחברות לעצמנו ולאחרים. את השירים עצמם אפשר למצוא למטה.: כל שיר הוא הזמנה לעצור, לנשום, ולהתחבר מחדש לחי ולמתהווה בתוכנו מרגע לרגע. להלן מספר תימות העולות בסדנאות.
האדם והעץ – מקבילה לקיום אנושי ולמחזור החיים
"כִּי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה" ~ נתן זך מזכיר לנו את הזיקה העמוקה בין האדם לעץ, דרך תהליכי הגדילה, השאיפה לגובה, הצמא למים, והיכולת להתחדש.
העץ אינו רק סמל לעמידות בזמנים קשים, אלא גם לשבריריות החיים. כמו האדם, גם העץ "נִגְדָּע" ו"נִשְׂרָף בָּאֵשׁ", תיאורים שמזכירים את הארעיות והפגיעות שבקיומנו.
"אבל כשהייתי עץ אהבתי רק לפרוח", בלשונו של אמיר גלבוע.
בין העצים ~ מרחב של שלווה, נחמה והזנה לנפש האנושית
"אני מגיע לשלוות הדברים הפראיים / שאינם מאמצים את חייהם עם מחשבה עתידית". אצל וונדל בארי, האדם מוצא מנוחה בשלווה שבטבע ומתחבר לפשטות שבטבע ולהזדמנות "לתת לראש לנוח" .
"עץ אשר בימות החום יחבוש קן ציפורים בשער הראש", מתוך שירו של ג'ויס קילמר, מעביר את התפקיד המגונן ומנחם של העצים. מול טלטלות החיים, העץ ניצב במקומו, ומעניק מחסה ומקום בו אפשר לנוח ולהתעטף.
העץ כעוגן ומודל להישרדות
"לו רק ניתן ואלמד את דרכו של עץ אחד": הברוש, בשיר של אהוד מנור "ואני ראיתי ברוש" ניצב מול אש ומים. הוא איתן בזכות גמישותו. "לא נשבר את צמרתו הרכין עד עשב". הברוש מסתגל למצבים הקשים מבלי לאבד את היציבות הפנימית. ההשוואה "ואני כמו תינוק שנשבר ולא יכול מול פני השמש" מביאה לתודעה את הפגיעות האנושית, ונותנת לה מקום. עבורנו זו הזמנה ללמוד מהטבע.
"עֵץ שָׂרוּף… אֶפְשָׁר שֶׁעֲדַיִן לוֹחֵשׁ תְּפִלָּה לְגִלְגּוּל שֶׁל אָבִיב" ~ העץ השרוף בשיר של אורה לוטן, גם הוא מודל להשרדות הנוצר את התקווה לצמיחה מחודשת. כמה אומץ יש ביכולת לשאת תפילה לגלגולו של אביב!.
עצים כמרחב מחבר בין אדם לטבע
"חשבתי שהאדמה זכרה אותי, היא / החזירה אותי אליה בעדינות שכזאת"; אצל מרי אוליבר, התחושה של חיבור מחודש לטבע מעניקה תחושת נחמה עמוקה ושחרור. כך גם בשיר של וונדל בארי:
"אני נח בחסד העולם, ואני חופשי";
השירים מתארים רגעי חסד בטבע, בהם הייאוש מתמוסס ומפנה מרחב שקט בו הוא יכול להשתחרר ולהרגיש חופשי יותר.
"אני שוב נמשכת לרוץ אצלם… אל אוושתם / אל דממת האדמה / המניקה אותם"; גם רחל חלפי מתארת את הכמיהה להתחבר לטבע ולמצוא שם מחסה והזנה.
"אני שחסר לי /רוגע עתיק…מוצאת עצמי רעבה אצלם…פותחת זרועות וחובקת אותם/ מצמידה את גופי טוב-טוב אל גזעיהם העבים השקטים".
את הצורך בנחמה ובהתחברות מחודשת עם הטבע, היא מבטאת דרך המגע עם עצים, השם מתרחב המיכל : "אני יותר ויותר / אני / יכולה להכיל בעוד ועוד תאים / את פעימת העצים הזקנים".
שייכות ותחושת בית בטבע
בשירו של וונדל בארי, הטבע משמש מקום של חזרה הביתה והרפיה מנטלית, מרחב שבו האדם מרגיש שייך ובטוח: "ואני חש מעלי את נוכחות הכוכבים ביום, מחכים עם אורם".
משה דור בשיר "מקרה בוטני" משתמש בעצי הסקויה כדימוי לתמיכה משותפת, המראה כיצד שורשים משתלבים יחד ותומכים זה בזה במצבי משבר.
"שורשיהם משתרגים יחדיו… "; אם לא נאחד כוחות "שורשינו לא יעצרו כוח להעמיק באדמה הלא יציבה הזאת". השורשים משתרגים זה בזה, משקפים את הצורך לחבר כוחות ולחתור לעבוד יחד ; "וככה, מפותלים נקדם את פני הסערה".
שילוב שירים על עצים בסדנאות חוסן
"לכל מקום שאני הולך אני מגלה שמשורר היה שם כבר לפני" אמר זיגמונד פרויד. השירה לוקחים אותנו למקומות חדשים.
אתם מוזמנים לבחור את השירים המתאימים לכם ולאנשים/קבוצות אותם שאתם מלווים.
"בארץ הלוהטת הזאת, מילים צריכות להיות צל" – כלשונו של יהודה עמיחי.
העצים, הניצבים איתן ומספקים צל, מציעים לנו לא רק מקום לשבת כקבוצה ולהתחבר זה לזה. אלא גם מרחב של התחברות לעצמנו. בעידן של מציאות מטלטלת ואכזרית, כשלהט האירועים הבוערים מכה בנו ללא הרף, כל רגע שאפשר לנוח בו ולנשום הוא רגע מבורך.
כן ירבו רגעי החסד!
לקט השירים – שירים על עצים
כי האדם עץ השדה כמו האדם גם העץ צומח כמו העץ האדם נגדע ואני לא יודע איפה הייתי ואיפה אהיה כמו עץ השדה כי האדם עץ השדה כמו העץ הוא שואף למעלה כמו האדם הוא נשרף באש ואני לא יודע איפה הייתי ואיפה אהיה כמו עץ השדה ~ נתן זך
אני הולך בין עצים ויושב בדממה. התרגשותי שוככת כמעגלים במים. תפקידי מונחים במקום שם השארתים ישנים כבקר. ואז, הדבר ממנו יראתי מגיע אני שרוי זמן מה בקרבתו. מה שמפחיד בו נעלם, ואיתו נעלם גם פחדי ממנו. הוא שר ואני שומע את שירו. וונדל בארי ~ תרגום לילה קמחי
כשייאוש על העולם צומח בי ואני מתעורר מכל צליל קטן בלילה בפחד על עתיד חיי או חיי ילדיי, אני הולך ושוכב במקום בו ברווז היער נח ביופיו על המים, והאנפה האדירה אוכלת. אני מגיע לשלוות הדברים הפראיים שאינם מאמצים את חייהם עם מחשבה עתידית על עצב. אני מגיע לנוכחות המים השקטים. ואני חש מעלי את נוכחות הכוכבים ביום, מחכים עם אורם. לזמן מה, אני נח בחסד העולם, ואני חופשי. ~ וונדל בארי תרגום מתי ליבליך
עברתי מרחק של צעד ועוד צעד. הרחקתי לכת. עלי לַעֲמֹד. עץ עומד בשלכת. לאחר שהייתי הר. לאחר שהייתי ים. ולאחר שמים. כשהייתי הר נפלתי מפחד את כל הַתְּהוֹמִים הפעורים. כשהייתי ים נשאתי כל הסודות וְגָוַעְתִּי המון הֲמָיוֹת. כשהייתי שמים ראיתי המלאכים נשרפים. אבל כשהייתי עץ אהבתי רק לִפְרֹחַ. עברתי מרחק של צעד ועוד צעד. הרחקתי לכת. עלי לעמֹד. עץ עומד בשלכת. ~ אמיר גלבוע. תודה לדבורה אבידור על הצילומים
דומני כי אף פעם לא אחזה בשיר אשר לעץ ישווה. עץ אשר בפיו דבק, כמה לאדמה, בחזה השופע; עץ הצופה באל, בכל שעה, וזרועותיו, עטויות עלים, שלוחות בתפילה; עץ אשר בימות החום יחבוש קן ציפורים בשער-הראש; שבחיקו שלגים נשא, ולו מי-גשם – רעיה. שוטים כמותי יוצרים שירים, אך עץ בורא רק אלוהים ~ ג'ויס קילמר
אהבת עצים / רחל חלפי אני שחסר לי רוגע עתיק מוצאת עצמי רעבה אצלם כמו ילד שחסר לו סידן ולפתע מתחיל לכרסם סיד מקירות. פותחת זרועות וחובקת אותם מצמידה את גופי טוב-טוב אל גזעיהם העבים השקטים ממצחי ועד אצבעות רגלי לבלוע פנימי להטמיע קרבי את סודם. ואז חיספוסם התם מדבר בלשונות לוחשות את עורי ושירם האילם מנגן בי גלים ירוקים ממס אבני-כאב קשות גלי מוח פרועים מערסל בי חרישי ואני גולה גלים ממני אל אוושתם אל דממת האדמה המניקה אותם. ולאט לאט אני לא-אני אני יותר ויותר אני יכולה להכיל בעוד ועוד תאים את פעימת העצים הזקנים את פעימת כל הצמחים שבגן ועכשיו שאני יושבת בחדרי על כסא עשוי תזזית אני שוב נמשכת לרוץ אצלם דעו דעו אנשים: אין כהתגפפות שקטה עם עץ גדול להרחיק את השדים. * {מתוך "מקלעת השמש", הוצאת הקיבוץ המאוחד}
סוּפָּר לי שענקי האילנות, עצי הסקויה הנאה אינם מעמיקים להשתרש, אך שורשיהם משתרגים יחדיו וכך נמצאים הם תומכים אלה באלה באופן כזה אולי ייתכן לצייר את המקרה הבוטני שלנו: לא קומה לנו ולא הדר ושורשינו לא יעצרו כוח להעמיק באדמה הלא יציבה הזאת אך הם נלפתים אלה באלה וככה, מפותלים נקדם את פני הסערה משה דור. צילום – דבורה אבידור
כשאני בין העצים במיוחד הערבה ועצי הדבש אך גם באותה המידה האשור, האלונים והאורנים, הם כולם מפזרים כאלו רמזי שמחה. הייתי כמעט אומרת שהם מצילים אותי, כל יום. אני כה רחוקה מהתקווה של עצמי, בה יש בי טוב ואבחנה, ובה אני לעולם לא ממהרת דרך העולם אלא הולכת לאט, וקדה לעיתים קרובות. מסביבי העצים נעים בעליהם וקוראים לי, "הישארי זמן מה". האור זורם מענפיהם. והם קוראים לי שוב "זה פשוט", הם אומרים, "וגם את הגעת לעולם לעשות זאת, לנוע בקלות, להיות מלאה באור ולבהוק. ~ כשאני בין העצים/ מרי אוליבר (תרגום מתי ליבליך)