מהי נוכחות טיפולית?
המושג נוכחות טיפולית מתייחסת ליכולתנו כמטפלים להביא את עצמנו כול כולנו, ב"כאן ועכשיו" למפגש הטיפולי, לטובת התהליך הטיפולי.
הנוכחות הטיפולית כוללת היבטים גופניים, קוגניטיביים, רגשיים. מדובר בדרך להיות עם המטופלים שממקסמת את העשייה הטיפולית.
מרכיביה של הנוכחות הטיפולית כוללים את:
(א) יכולת המטפל להיות בנוכחות יציבה ומעוגנת (grounded), תוך
(ב) מושקעות (immersion) עמוקה ברגע הנוכחי,
עם (ג) חוויה של התרחבות או מרווחות (spaciousness).
4. מחויבות עמוקה לפעול למען המטופל ולטובת התהליך הטיפולי.
שלוש התכונות הראשונות יכולות לשקף גם נוכחות בחיי היומיום, למשל כשאתה שקוע בשיחה מרתקת, קונצרט סוחף,
או צופה בשקיעת שמש בנוף מרהיב.
האפיון הרביעי הוא מה שהופך את הנוכחות הזאת לטיפולית במהותה.
נוכחות אנושית לפני הכל
"מהות העבודה עם אדם אחר היא להיות נוכח כיצור חי. וזה באמת מזל, כי אילו נדרש מאתנו להיות פיקחים, או טובים או בוגרים, או חכמים, קרוב לוודאי שהיינו בבעיה. אולם אלו לא הדברים החשובים, מה שחשוב הוא להיות נוכח כאדם עם אדם אחר, לזהות את האחר כישות נוספת, הנמצאת שם. גם אם זה חתול או ציפור, אם אתה מנסה לעזור לציפור פצועה, הדבר הראשון שעליך לדעת הוא שיש שם מישהו בפנים ועליך להמתין לאותו מישהו, לאותו יצור שנמצא שם, שיהיה בקשר איתך. זה נראה לי הדבר החשוב ביותר. אז, כשאני יושב עם מישהו, אני לוקח את בעיותיי ורגשותיי ושם אותם כאן בצד אחד, קרוב אלי, למקרה שאזדקק להם. אולי ארצה להיכנס ולראות שם משהו. ואני לוקח את כל הדברים שלמדתי- ושם אותם בצידי השני, קרוב. ואז אני פשוט כאן, עם עיניי, ויש האדם האחר הזה. אם במקרה יסתכלו לתוך עיניי, יראו שאני רק יצור מפוחד. עלי להשלים עם כך. ייתכן שלא יסתכלו, אך אם יסתכלו, הם יראו זאת. הם יראו שאני קצת ביישן, קצת מרוחק, לא בטוח. למדתי שזה בסדר, אני לא צריך להיות בטוח ולשדר נוכחות חזקה. אני פשוט צריך להיות נוכח. אין תנאים הקובעים איזה סוג בן-אדם עלי להיות. כל שדרוש לתהליך טיפול משמעותי, הוא אדם שיהיה נוכח, וכך, השתכנעתי בהדרגה, שאת זה, אפילו אני מסוגל להיות. אף שביני לביני מתעוררים ספקות, במובן כלשהו אני יודע שאני אדם". יוגין גנדלין
קיים קשר בין נוכחות טיפולית לבין הזמינות הרגשית שלנו כמטפלים, בתוך המפגש הטיפולי. זמינות הרגשית מאפשרת לנו להיות פתוחים לקלוט את מה שמתרחש מרגע לרגע.
זו מאפשרת לנו לשים לב לא רק לתוכן כי אם לתהליך, לא רק לנאמר אלא למה שבין המילים.
הנכחה גופנית (Embodied presence)
היבט חשוב בנוכחות הטיפולית הינו ההנכחה הגופנית (Embodied presence) שלנו.
זו כוללת שימת לב לחוויה הגופנית של המטפל- איך הוא חווה את גופו מבפנים.
היכולת שלנו לקרוא את התחושות המתעוררות בנו תוך כדי המפגש, לחבר את אלה לחוויות רגשיות, וכך להעניק להן משמעות.
במצבים רבים ייפתח כך ערוץ נוסף דרכו נוכל להתחבר לקומינקציה כלשהי של המטופל, שמגיעה בצורת חוויות גופניות גולמיות.
המטופל אינו בהכרח ער לתחושות אלה, אינו יכול לחשוב עליהן ובוודאי אינו יכול לדבר עליהן.
אלה מתקיימות לעיתים "כמעין זכרון גופני קבור אי שם, או סיטואצית כשל מקורית הרשומה בגוף המטופל.
הן מופיעות בגופו של המטפל, והעיבוד שלו אותן,
יכולתו להגיע להרגשה ואז לחשיבה עליהן, משמש לחילוץ של הזוג הטיפולי ממבוי סתום- נקודתי או מתמשך" (ריק, 2014).
כשאנחנו נוכחים כך עם המטופלים שלנו, מתאפשר חיבור בלתי אמצעי שנוצר מח ימין- מח ימין ( right brain to right brain)
עולים הסיכויים שהם ירגישו מורגשים ומובנים. זה מפעיל תהליכים נוירו-פיזיולוגיים המעוררים חוויה של בטחון, ומאפשר מפגש אני-אתה (I- THOU)
(Geller, 2013; Geller & Greenberg, 2012).
חסמים לנוכחות חומלת
אפשר לטפח נוכחות טיפולית
אחד הנתיבים לכך הוא שיפור יכולתנו לזהות מצבים בהם נוכחות זו מופרת.
כך למשל, כשאנו מזהים את תגובת ההשתקה (The Silencing Response).
אנחנו יכולים להשתמש באיתותים אלה כדי להעמיק את ההבנה לגבי עצמנו, להרחיב את יכולתנו להיות נוכחים באופן מלא.
נחשוב לזהות מצבים בהם דעתנו מוסחת או "ננעלת" בשל הגנתיות העלולה לחסום את התהליך הטיפולי.
כך למשל, במפגש עם אזורי הספר בתוך תוכנו.
כשאנחנו מנסים לעקוף את המפגש עם שבריריות החיים ועם הכאב הבלתי נמנע שהוא חלק בלתי נפרד ממציאות חיינו, אנחנו עוקפים את החיים עצמם.
REFERENCES
The embodied listener: a dyadic case study of how therapist and patient reflect on the significance of therapist’s personal presence for the therapeutic change process, Psychotherapy Research, 31:5, 682-694 (2021)
Dunn, R., Callahan, J. L., Swift, J. K., & Ivanovic, M. (2012) Effects of pre-session centering for therapists on session presence and effectiveness, Psychotherapy Research, 23:1, 78-85
Garcia, D, Paolo, E. A. Di, & Jaegher, H. De. (2022). Embodiment in online psychotherapy : A qualitative study. Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice, 95, 191–211.
Geller, S. M. (2017). A practical guide to cultivating therapeutic presence. Washington, DC: American Psychological Association.
Geller, S. M., & Greenberg, L. S. (2022). Therapeutic presence: A mindful approach to effective therapy. Washington, DC: American Psychological Association.
Geller, S. M., Greenberg, L. S., & Watson, J. C. (2010). Therapist and client perceptions of therapeutic presence: The development of a measure. Psychotherapy Research, 20(5), 599–610.
Geller, S. M., & Porges, S. W. (2014). Therapeutic presence: Neurophysiological mechanisms mediating feeling safe in therapeutic relationships. Journal of Psychotherapy Integration, 24(3), 178
Geller, S. (2020). Cultivating online therapeutic presence: Strengthening therapeutic relationships in teletherapy sessions. Counselling Psychology Quarterly. Advance online publication.
Geller, S. M (2013). Therapeutic Presence as a Foundation for Relational Depth. In Knox, R., Murphy, D., Wiggins, S., & Cooper, M. (Eds.)., Relational depth: New perspectives and developments. pp. 175-184. Basingstoke: Palgrave.
Gendlin, E. T. The Primacy of Human Presence: Small Steps of the Therapy Process: How They Come and How to Help Them Come, In G. Lietaer, J. Rombants and R. Van Balen eds. (1990) Client-Centered and Experiential Psychotherapy in the Nineties, Leuven/Louvain, Belgium: Leuven University Pre
Gendlin, E. T. (1996). Focusing-oriented psychotherapy: A manual of the experiential method. Guilford PressMammen, M. A. (2020). Attachment dynamics in the supervisory relationship: Becoming your own good supervisor. Journal of Psychotherapy Integration, 30(1), 93–101.
Rathenau, S., Sousa, D., Vaz, A., & Geller, S. (2022). The effect of attitudes toward online therapy and the difficulties perceived in online therapeutic presence. Journal of Psychotherapy Integration, 32(1), 19–33
Siegel, D.J. (2010). The mindful therapist: A clinician's guide to mindsight and neural integration. New York, NY: W. W. Norton & Company
Wampold, B.E. (2010). The basics of psychotherapy: An introduction to theory and practice. Washington, DC: American Psychological Association
ריק, מיכל. (2014). גוף המטפל כמצע עומק לעבודת עומק אנליטית. שיחות. כרך כח. חוברת 2